RSS

IIUM : Selamat Datang

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah saya dah kembali bergelar mahasiswa iium sepenuh masa. ah-ha. Selepas bergelar budak praktikal selama 6 bulan dan suri di rumah selama lebih kurang 2 bulan. ~suri laa sangat kan..padahal haru biru rumah jadinya.~ lagi ada 4 bulan lebih jer pegang title mahasiswa iium sebelum ke title seterusnya. Insyaallah. Pekerja?? pengangur?? student semula?? isteri?? ~aisshh gatal lak dia~

Apa lagi, macam biasa. Sem baru, azam baru kan.. haha. takde maknanya azam baru. Azam tu memang sama je start dari sekolah rendah lagi. Azam nak study betul-betul. hmm...last sem dah kan. Fazirah, study sebelum terlambat!! kang nyesal tak pasal-pasal. Nie tengok budak-budak first year first sem dah rasa jeles kat diorang. Yelah innocent lagi diorang ni kan. Ada banyak lagi peluang nak study betul-betul masa buat degree ni. ~ apa ko membebel ni...?~ lantak ler bukan blog orang lain pun kan.

Untuk sem yang terakhir ni, saya sebilik dengan Ainun dan juga Shazana. Dan ada sorang lagi sister yang masih lagi menjadi misteri. Yang penting, tetap berada di block D. Huhu. Sepanjang 4 tahun duk kat uia ni, tak pernah lagi keluar dari block D ni. Tak level 1, duk level 2.  Ni orang panggil rezeki. Tak payah duk susah-susah angkut barang naik level tinggi-tinggi. kaannnn!

 lepas kemas...hurmm?! macam takk je pun kan.

 last room..!

 cadar, bantal dan juga selimut di sponsor oleh ainun. 
Terima kasih enun. hari selasa ni saya hantar semula.

Semoga sem yang terakhir ni berjalan dengan lancar dan jaya nya. Berdebar lak nak pergi kelas esok. ~ alah, macam tak pernah pegi kelas lak dia~

Bila da grad nanti, saya harap boleh ubat rindu dengan baca semula apa yang dah saya tulis dalam blog ni. Sure. Semestinya saya akan rindu dengan IIUM.

~ Sem kali ni LAIN... ya lain ~

Harvestmoon...Alam nyata.

Assalamualaikum.

Aiseyman..lama nya menyepi blog ni kan. almaklum lah kehidupan makin lama makin sibuk. eceh...sibuk laa sangat ye. Padahal praktikal je pun. Dah..dah.. back to topic. Haa..harvestmoon. kalo nak tahu, harvestmoon ni game sebenarnya. Game bercucuk tanam. Dari kecik hingga besar, saya still main lagi game ni. Besttt... tapi tak pernah habis pun main. Boring jugak kadang-kadang tapi dah tema dia berkebun tu yang menarik minat saya nak main tu. Selain bercucuk tanam, dalam game ni jugak kena bela haiwan plus ada pet sekor iaitu doggy. Nak cakapnya kat sini, minat bercucuk tanam tu memang da ada sejak kecik cuma tak di realisasikan di dunia nyata. hamboii.


Game Harvest mOon

Jadi dalam kesibukan-konon-nya, yes alhamdulillah. Harvestmoon dunia nyata a.k.a Projek tanah-serendah-sekebun-bunga tetap berjalan. Walaupun ada yang kecundang di tengah jalan. Awal-awal dulu saya beli biji benih dari kebun bahagia bersama. Sampai sekarang, biji benih yang saya semai untuk batch pertama ada satu yang berjaya hidup, biji benih lemon basil. walaupun pertumbuhan dia masa mula-mula dulu agak lambat dari yang lain, tapi still survive. Yeahh tahniah Lemon Basil!!. yang lain tumbuh jugak, tapi oleh sebab faktor-faktor tertentu, ada yang bunuh diri. ~salahkan pokok pulak, padahal ada orang tu terlupa nak siram~

Bila saya semai balik kali kedua dan seterusnya, benih tu tak nak bercambah dah. maybe cara saya simpan benih tu kot menyebabkan diorang dah tak bernas. Pastu saya order lagi beberapa biji benih yang lain. ~terlupa benih apa yang saya order~ tapi yang saya ingat dua. biji benih kacang pea yang warna purple dengan carrot. Dua-dua tumbuh. tapi seriously carrot tu slow sangat dia membesar. Pastu kacang peas tu pulak, bila da besar kena serang dengan apa benda ntah nama serangga tu. pastu semai lagi, kali ni bila da tumbuh tinggi, patah laa pulak. tapi hidup lagi. Sabor je laah.

Putus asa jap. tapi kejap je, semangat tu datang balik. kali ni saya nak tanam pokok yang biasa-biasa je. Jadi saya order biji benih set begginer dari en.Iskandar, blog tanamsendiri bersama dengan growmix. biji benih tu ikut apa yang en.Iskandar tu cakap sesuai untuk sape-sape yang baru nak bercucuk tanam. Sebabnya,benih-benih tu jenis yang senang nak tumbuh.

Saya da start semai biji benih ni 31hb Mei lepas. Alhamdulillah, ada tanda-tanda yang positif. Da masuk 5 hari, ada yang dah bercambah keluar daun kecik-kecik. Semoga benih-benih yang disemai berjaya tumbuh dengan gembira nya..

Sebahagian daripada biji benih set begginer. banyak kaannn!
Terima kasih en.Iskandar.

nampak kan hijau-hijau tu.. Semuanya sayur-sayuran.


 yang besor kat depan ni, cambahan benih bendi.


 Row paling atas tu, geng-geng kemangi.
Bawah dia tu, sawi rasanya. tapi tak ingat sawi apa. Nanti check balik buku nota.


 Haa ni growmix. 2 pek RM10. baru guna separuh.


p/s: tengah order bulb gladioli dari kebun bahagia bersama. tapi tak bayar lagi. Insyaallah esok atau lusa ya sis Diana.


Oh i miss u..kekura-kura

Assalamualaikum,

Aduhai..entah kenapa tetiba je teringat kat Kekura-kura ku yang ayu jelita nan kacak bergaya. ~hamboi kemain lagi tu, kura-kura je pon~ Dulu-dulu, sebelum bela hamster ni saya da bela sepasang kura-kura. Comel. siyesly, sangat comeiii masa dia tecik. Rasa nak campak je kat luar. Nak cakap betapa saya geram sangat tengok kecomelan kura-kura tu. Da tak ingat nama ape ntah saya letak. Biasa saya panggil je diorang tu kekura-kura. kira jamak untuk dua ekor laa tu.

Masa diorang ni tecik, senang je nak jaga. Air pun tak kotor sangat. Tapi bila da besar sikit, diorang ni makan banyak jadi air pun cepat laa kotor. Bila da kotor, haa agak smelly lah sikit. Dah jadi macam tu, abis satu rumah membebel suh letak kat luar. Tapi tak letak kat luar pun, kesian kot duk luar, da laa sejuk banyak nyamuk lak tu. ~ bajet penyayang laa ni~.

Bela kekura-kura ni masa saya tengah bercuti panjang. Dalam 6 bulan lebih kot. Eh, tak sure, tak sure. Bila da bukak balik sem, mak saya secara terpaksa sambil duk ugut nak buang kura-kura ni, kena jaga diorang sepanjang saya duk kat uia tu. Dalam duk jaga tu, sekor terlepas. yang betina. sampai sekarang tak jumpa-jumpa. at least kalo mati pun, mesti jumpa dia punya cengkerang tu. Tinggal laa yang jantan sekor-sekor dia je.


Masa mula-mula bela. Masa mentah lagi innocent.

Tak ingat yang mana betina, yang mana jantan.

Dalam lebih kurang setahun saya bela, kekura-kura tu telah membesar tanpa segan silu nya. ~ apa yang nak segan nya?~ Bekas dia pun macam da tak berapa nak best, muat-muat je. Oleh sebab mak saya selalu duk cakap kesian, kesian, kesian. Saya pun rasa bersalah jugak lah. Alih-alih, saya seludup kekura-kura tu ke uia. Ingatkan nak lepas kat sungai uia tu, tapi air dia da macam teh tarik lak, tak sanggup den. Last-last, saya lepas kekura-kura ni kat tasik taman layang-layang nun.


Detik-detik sebelum di lepaskan. 

Sedih kot masa nak lepas kekura-kura ni. Siyesly. tapi saya tahan je. Balik bilik, malam tu saya nangis.~ alalala..nangis lak dia, kura-kura je pon~  weii, kekura tak kekura, kalo da sayang tu sedih jugak. Tetiba rasa kosong je bilik time tu. Hanya ada Mumu je yang tengah syok tido. Teringat kekura-kura ni merajuk taknak makan. pastu bila saya angkat dia, cepat-cepat dia tutup mata. letak pellet pun dia buat donno je. Sakit hati sangat, saya buang pellet dia tu. Satu malam dia tak makan. esok harinya, pagi-pagi saya letak pellet, cepat-cepat dia makan. Tau lapar, tulah merajuk sangat. oohh, how i miss those moments. Really.


"Sit, kalo orang taktau yang Sit ada bela kura-kura ni kan, 
mesti orang ingat Sit tak berapa nak betul duk cakap sorang-sorang." 
~ Ati, my roomate~


"eee...comel tapi fathin geli bendo-bendo gini"
~Atin, my dongsaeng~

"Omo..omo..."
~Enun, jiran sebelah~

Semoga kekura-kura happy berenang-renang kat tasik nun.
 Jangan lupakan saya tau. Da kawin nanti, jangan lupa mesej eh.
~Fazirah, your ex-teman pengganti~

Majlis Kesyukuran

Assalamualaikum,

Da lebih seminggu majlis berlangsung, berita baru nak keluar.  Tak teringat sebenarnya. Duk tengah tengok semula koleksi gambar dalam laptop ni, baru teringat pasal picture majlis ni. Ya, bukan majlis kawin saya.  Majlis kesyukuran sempena menyambut menantu dan memperingati arwah kakak saya. Simple je. tapi simple-simple pun, penat tu bagai nak rak. ~alahai ayat~
 
Macam biasa lah, dalam tiap majlis kesyukuran macam ni, saya secara paksa rela tercalon dan semestinya menang tanpa bertanding, memegang jawatan penyambut tetamu. Nak cakap flower girl pun boleyhh. ~ eeuuww, macam geli lak bunyi!!~  jeles lah tu. Siyesly, maluuu. tapi at least dengan cara tu, saya boleh laa kenal kaum kerabat yang tak berapa saya nak cam, kawan-kawan ayah, ahli-ahli persatuan surirumah tangga mak saya, mahupun ahli kelab rakan masjid padang bongor. ~tetiba je wujud kelab tu, eh ke memang wujud??~ Kepada sesape yang datang, terima kasih daun keladi. 


 Kali ni tema hijau. tapi baju pengantin kaler biru.
  


yeah warna warni gitu.


Ahli persatuan Surirumah tangga yang berjaya.


 Ahli Kelab Tadika Tomei Tomei.
~ My cute miut nieces~






Lepas sembahyang jumaat, orang masjid datang berselawat.


p/s: kepada sahabat-sahabat, mintak maaf sangat-sangat saya tidak berkesempatan nak menjemput anda semua. Almaklum, time tu bukan cuti sem. Soorrriii.

Cantik, Tak Cantik

 Assalamualaikum..

"Sape laa yang buta nak kat Fazirah..."

"Muka macam Fazirah ni berlambak kat luar.."

"Huh taknak lah saya ko Fazirah.."


 Betapa tergurisnya hati ku ini wahai insan bernama manusia.
Betapa rendah nya diri ku terasa.

Ya Allah, saya tahu semua yang saya ada sekarang ni adalah pinjaman dari MU. Walau di mata manusia tidak sempurna, tapi bagiku semua ciptaan Mu adalah sempurna. Akan ku cuba sedaya upaya ku menjaga dan melindungi nya sebaik mungkin. Jadikanlah diriku hamba MU yang sentiasa bersyukur.

Saya nak jadi wanita cantik yang ni: 
(dipetik dalam laman web iluvislam,ruangan komen oleh Nurul Amir)
Tazkirah Ramadhan:-
Siapa Wanita Cantik?
Wanita cantik ialah:

 1) Melukis kekuatan melalui masalah.
2) Tersenyum saat tertekan. 
3) Tertawa saat hati sedang menangis.
4) Tabah di saat terhina.
5) Mempersona kerana memaafkan. 
6) Mengasihi tanpa balasan. 
7) Bertambah kuat dalam doa & pengharapan Ilahi. 

Ya Allah! Walaupun aku tidak cantik dimata manusia, cukuplah sekadar cantik dihadapan-MU..

Mumu Dan Mimi

Assalamualaikum.

Memperkenalkan hamster-hamster ku yang cantik lagi kacak bergaya, Mumu dan Mimi. Dah nak dekat setahun da saya berkecimpun dalam bidang membela hamster ni. Nie semua start masa short sem kat Uia tahun lepas, time tu bulan puasa. Oleh sebab tak ramai yang amik short sem, kesunyian mula melanda. ~ecehh.~ Masa tu lah rasa nak bela hamster ni membuak-buak.

First hamster yang saya beli, hamster sama jenis dengan yang dalam gambar ni. Syrian betina. Beli kat Wangsawalk dengan ditemani Enun dan Shazana rasanya time tu. Nama hamster tu MUMU. ~ ehh, yang sekarang ni pun nama Mumu jugak kan? ~ ha'ah. sama nama dengan yang sekarang ni. tapi mumu yang sekarang ni jantan. Malangnya, Si Mumu Betina tu tak lama pun dengan saya. Dalam 3 hari lebih je kot. Agaknya hamster tu stress kot campur terkezut tetiba berada kat uia. Tido pastu tak bangun-bangun.

Lepas tu saya beli pulak sekor lagi. kali ni yang jantan. Bagi nama sama, MUMU. ~ aishh, macam suke je dengan nama Mumu ni?? ~  Suka hati lar. Haha. Nama Mumu ni ada maksud yang tersirat sebenarnya. Nie idea si enun laa ni. Oleh sebab saya ni jenis yang setia, ~eleh, perasan!~ saya guna jugak nama Mumu tu. Masa beli tu, Mumu tu kecik lagi. Tak laa kecik, tapi kecik laa jugak. ~kejap kecik, kejap tak kecik~ tapi sekarang ni Mumu membesar dengan jayanya. Roda dia pun da tiga kali tuka da pun.

Pastu, da bela mumu ni sesekor dia je, rasa kesian laa pulak. Dia pun mesti nak jugak ada pasangan. Lagipun masa tu abang saya kawin, tak adil lah kalo abang saya je yang kawin, Mumu pun nak kawin jugak. ~ ada kaitan ke??~  So dalam bulan 2 tahun ni, saya beli sekor lagi. Nama dia Mimi. Size Mimi kalo nk banding kan dengan Mumu, separuh lagi kecik. Takut jugak si Mimi ni tak dapat bertahan. Tapi Alhamdulillah, setakat ni diorang masih lagi bersama.


 Yang kat botol air hijau tu, MUMU. Yang lagi satu kat toilet tu, MIMI


 Mumu ni agak pemalas sikit. Tido je memanjang. Macam-macam posing dia tido.


 Ni Teratak-Plastik-Kasih-Kita-Berdua Mumu dan Mimi. ~hamboi tetiba je ada nama~


 View dari jauh..ce zoom in sikit..


 Haa..ni bila da zoom in. Mimi tengah makan. Si Mumu pulak dalam toilet.
 
 
Min: kenapa amik warna sama dengan Mumu?
 S : hmm..ada warna lain. warna hitam je
Min: ambil laa yang tu.
S : taknak lah. geli. yang warna hitam tu 
macam tikus yang mati semalam.
 

Hari yang Memenatkan.

Assalamualaikum..

Allahu Akbar. Sesungguhnya hari nie lah hari yang paling productive kat rumah. Balik dari ofis, terus masuk dapur. Ye lah, lapor kot.. seharian nasik tak masuk dalam perut. ~ tu lah sape suh malas nak tapau nasik sebelum pegi ofis ~ Bukan malas, tapi mood tak berapa nak best pagi tadi. Biasa mak yang buatkan tiap-tiap pagi tapi hari ni dia suruh buat sendiri. tu yang jadi tak best tu. Manja!!

Okey habis pasal nasik. Nak cerita benda lain sebenarnya. Yang agak memenatkan sebab dari sebelum maghrib kot sampai laa kul 11 malam tadi duk buat durian crepe. Lama kan?? nie sebab buat dua kali lah ni. First buat sikit je, sebab ingat nak bagi kakak saya try. Da abis buat yang tu, mak suh buat lebih lak, sebab nak bagi sedara yang nak datang esok rasa jugak. By the way, esok ada majlis kat rumah. Majlis Kesyukuran. Bakal extra penat lagi kot esok ni.

mixed fruit, guna buah cocktail je

Durian crepe.  

Macam terbalik kan, yang atas patut untuk perisa durian, sebab ada warna kuning. 
tapi lantak lah. janji boleh telan.


Hmm..still duk fikir, bila laa nak start Projek tanah serendah sekebun bunga. ~ mak aii, nama projek dia..!!~ Mak aii tak mak aii, da lama projek ni terbengkalai tau. Biji benih da ada. Tanah campur je tak beli lagi. tambah dengan pasu-pasu lagi. Ingat nak cilok je pasu bunga min kat luar tu boleh?? tak sabor nak bercerita pasal projek ni..

Biji benih yang beli dari blog Kebun Bahagia Bersama.